آیا کرونا بر باروری و میل جنسی اثر دارد؟
دکتر حسن رودگری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
اکنون ما میدانیم که عامل Covid-19 یا همان SARS-COV-2 از طریق پروتئین S مستقیما به گیرندههای ACE2 وصل میشود و بر عملکرد آن اثر میگذارد. این گیرندهها در بافتهای چندین ارگان به وفور موجود و فعال هستند، از جمله ریه، کلیه و رودهها. از طرف دیگر اثبات شده است که هر دو پروتئین ACE1 و ACE2 در فیزیولوژی و پاتولوژی دستگاه تناسلی (بیضه و تخمدان) نیز اثر گذارند.
هرچند مطالعات بیشتر و دقیقتری لازم است اما پژوهشگران در ووهان چین معتقدند بیماری Covid-19 بر تولید اسپرم اثر نموده و موجب کاهش شمارش آن میشوند و همچنین بر تولید هورمونهای جنسی نیز موثرند و میتوانند منجر به کاهش Libido (میل جنسی) گردند.
در مطالعات پیشین توسط محققان بیمارستان زنان دانشگاه Zhejiang چین کشف شد که تغییرات در بیان آنزیم مبدل آنژیوتانسین-۱ و ۲ و ۳ میتواند یکی از دلایل مهم ناباروری در هر دو جنس مرد و زن باشد. البته در مورد ACE3 بعنوان یک شبه ژن (Pseudogene) در انسان نیاز به تحقیقات بیشتری است.
مطالعات دیگری نیز وجود دارد که نشان میدهد داروهای مهار کننده رسپتور آنژیوتانسین-۲ میتوانند موجب کاهش میل و فانتزیهای جنسی شوند.
بنابراین با توجه به مطالعات قبلی و همچنین با در نظر گرفتن نحوه عمل ویروس کرونا جدید که از طریق حمله به گیرندههای ACE2 عمل میکند میتوان اینگونه نتیجه گرفت که شاید با اتمام پاندمی Covid-19 در بیماران مبتلا، عوارضی همانند ناباروری و یا کاهش میل جنسی شایعتر باشد که چگونگی ابتلا و میزان شدت آن در افراد مختلف نیازمند مطالعه دقیق در آینده است.
این موضوع هشداری است برای آیندهای نه چندان دور که ممکن است مراجعات به کلینیکهای ناباروری افزایش یابد و پزشکان باید به این احتمال بیاندیشند.
کارگروه تازههای پژوهشی کرونا سازمان نظام پزشکی کشور
منابع:
Angiotensin-converting enzymes play a dominant role in fertility, Pei-Pei Pan et al. PMID: 24152441
A review of the positive and negative effects of cardiovascular drugs on sexual function, M.P.J. Nicolai et al. PMID: 24155101
کانال jense_avval